overzicht boeken - vorig boek - volgend boekbekijk de pagina's

VIIIste jaarboek van de Scalden: oude en nieuwe volksliederen
Antwerpen, Drukkerij De Vos & Van Der Groen, 1905
Bibliotheek Koninklijk Conservatorium

De Antwerpse kunstgroep De Scalden, opgericht in 1889, publiceerde tussen 1897 en 1914 zestien bibliofiele jaarboeken, variërend naar vorm en inhoud. Het jaarboek van 1905, het achtste in de rij, kreeg op voorstel van dichter en Scalden-lid Pol De Mont, 'oude en nieuwe volksliederen' als thema. De bundel bevat de teksten van veertien Vlaamse liederen, elk met een bijpassende lithografie, gebrocheerd in een linnen omslag met linten.

De opgenomen liederen zijn 'klassiekers' als het Reuzenlied, Het loze visschertje en Het kwezelke, maar ook recentere liederen als Ik moet de minne dragen van Gentil Antheunis (op tekst van Hoffmann von Fallersleben) of Lodewijk Mortelmans' Houdt u fier (op een gedicht van Pol De Mont). De lithografieën zijn van de hand van befaamde kunstenaars zoals Edmond Van Offel, Eugeen Van Mieghem en Edward Pellens.

Impressie

Het achtste jaarboek van De Scalden is wederom een pareltje uit de bibliotheek van het conservatorium Antwerpen. Het werk bevat veertien Vlaamse bekende en minder bekende liederen met prachtige bijbehorende lithografieën. Tijdens mijn onderzoek over zangspelen in de negentiende eeuw, stoot ik regelmatig op liederen als Het kwezeltje of De reuzendans, die in deze uitgave van De Scalden vermeld zijn. Deze liederen behoorden tot de 'hits' van de jaren 1840-1870 en blijven populair tot vandaag de dag. Zelfs de Vlaamse folkgroep Laïs liet zich inspireren door een lied uit dit liedboek. Van het smidje was een geliefd lied in 1905 en is dat nog steeds in 2007: 'Wie wil hooren een historie...'

Veerle Bosmans (studente piano - projectmedewerker Koninklijk Conservatorium)