overzicht boeken - vorig boek - volgend boek



bekijk de pagina's

Michel François Dandré Bardon, Costume des anciens peuples, à l'usage des artistes
Paris, Jombert, 1785
Bibliotheek Koninklijke Academie voor Schone Kunsten & Ontwerpwetenschappen

Hoewel zijn ouders wilden dat hij magistraat werd en hem oplegden om rechten te gaan studeren in Parijs, kon Michel-François Dandré Bardon (1700-1778) zijn passie voor de schilderkunst niet bedwingen en ging hij in zijn vrije tijd in de leer bij Jean-Baptiste Van Loo (1684-1754) en Jean-François De Troy (1679-1752). Al snel groeide hij uit tot een uitmuntend schilder, tekenaar en graveur. Na een verblijf van 6 jaar in Rome en 6 maanden in Venetië, keerde hij terug naar Frankrijk waar hij in 1752 docent werd aan de Académie. Hij is tevens medeoprichter van de Académie de Marseille.

Dat hij een uitmuntend tekenaar en graveur was, komt goed tot uiting in de 351 prachtige en gedetailleerde illustraties in deze publicatie. Zij geven een nauwgezet beeld van Dandré Bardon's beeld op de klederdracht en de accessoires uit de Antieke Oudheid, omkaderd door enkele historische notities en omschrijvingen.

Impressie

Een driedelig werk (waarvan enkel deel 1 en 3 aanwezig) met gravures uit de 18de eeuw geeft een gedetailleerd beeld van de Griekse en Romeinse kostuums, accessoires, dagelijkse gebruiksvoorwerpen, wapens te gebruiken bij rituelen, dagelijks leven en militaire doeleinden.
Dandré Bardon schetst in een 18de eeuwse tekenstijl en in diverse "planches" een visie op de Antieke tijd, en voorziet elke 'plank' van tekstcommentaar.

Deze prenten werden aangewend als inspiratiebron voor kunstenaars (schilders, beeldhouwers, graveurs, enz.): een weergave van de tot dan toe gekende archeologische vondsten, met de beschrijving van de gevonden voorwerpen en afbeeldingen (cfr. muurschilderingen in Pompeï).
Het gaat hier overduidelijk over een 18de eeuwse interpretatie, en de gravures zijn dus sterk beïnvloed door de stijl en smaak van het rococco en het classisisme.
Een interessant werk om de symbiose te ontdekken tussen de Antieken en de 18de eeuwse visie op voornoemde tijd.

Marnik Baert (docent kostuumontwerpen)