overzicht boeken - vorig boek - volgend boekbekijk de pagina's

François-Joseph de Trazegnies, Livre des airs, ouvertures & sonates pour le clavecin ou forte Piano par differents maitres, 1793
Bibliotheek Koninklijk Conservatorium

Dit bundeltje is een bloemlezing met vooral werk van de Antwerpse organist-klavecinist François-Joseph de Trazegnies (1743-1820). De pagina's 17 en 18 bevatten een Allegro van Trazegnies' Brusselse collega Ferdinand Staes (1748-1809). Op pagina's 21 tot 36, waren vermoedelijk de werken van 'differents maîtres' te vinden. Deze pagina's werden, om een onbekende reden, uit de bundel gescheurd.

Het handschrift in oblong (15,5 x 23,3 cm) heeft een kaft met sierpapier met golvende slingers van rozenknoppen. Op de binnenkant van de wikkel staat te lezen: 'Tournay chez Jean...' Dat laat veronderstellen dat het kaftpapier in Doornik werd gefabriceerd.

De herkomst van deze bundel is niet duidelijk.

Impressie

Onbekende muziek heeft - niet altijd onterecht - de reputatie om niet van de beste kwaliteit te zijn. Toen ik het bundeltje met stukken van François-Joseph de Trazegnies ontving, begon ik het dan ook door te spelen zonder al te veel verwachtingen. Maar tot mijn verbazing bleek het goede muziek te zijn, eenvoudig maar heel vakkundig, die qua stijl enigszins verwant is met die van Wilhelm Friedemann Bach. Deze muziek laat zich perfect uitvoeren op zowel pianoforte als op klavecimbel.

Ewald Demeyere (docent klavecimbel, muziekschriftuur en basso continuo)