overzicht boeken - vorig boek - volgend boekbekijk & beluister de platen

Peter BENOIT, Troisième fantaisie: door Yvonne Van den Berghe (piano)
S.l., Columbia, s.a.
Bibliotheek Koninklijk Conservatorium

Deze 78-toerenplaat is maar een van de vele duizenden die in de conservatoriumbibliotheek bewaard worden. Getuigenissen van de pionierstijd van de geluidsopname, toen maatschappijen als Columbia, His master's voice of Capitol er met veel moeite in slaagden per plaatkant vijf, en later tien minuten muziek op te nemen. Het grootste deel van deze collectie komt uit een muziekwinkel, werd nooit afgespeeld en is dus nog (quasi) ruisvrij. Vroege opnamen van Herbert von Karajan, Rigoletto door de Deutsche Oper Berlin, Pelléas et Mélisande door de Opéra van Parijs, een orkestratie van Children's corner door het NIR-orkest o.l.v. Franz André, een zeer zeldzame opname van Les feuilles mortes met Nat 'King' Cole waar verzamelaars veel geld willen voor neertellen...

Impressie

Steeds opnieuw zijn er verrassende dingen te ontdekken in de Antwerpse conservatoriumbibliotheek: of het nu gaat om een oude Breitkopf-editie met werken van Clara Schumann of om een uiterst zeldzame uitgave van de Alexandermarsch-variaties van Ignace Moscheles, de enige compositie waarmee Robert Schumann ooit furore maakte als concertpianist, toen hij nog rechten studeerde in Heidelberg.
Onverwachts wordt dan weer je aandacht getrokken door een oude Columbia-plaat met de 3de Fantasie van Peter Benoit, gespeeld door de pianiste Yvonne Van den Berghe. Deze leerlinge van het Antwerps conservatorium en van Arthur de Greef had de Fantasie nog ingestudeerd met Benoits leerling Willem De Latin, die haar steeds de raad gaf om het stuk niet te vlug te spelen en vond dat de largamento-variatie heel zwaar, zoals een beiaard, moest klinken. Een klinkend tijdsdocument!

Jozef De Beenhouwer (docent piano en liedklas)