overzicht boeken - vorig boek - volgend boekbekijk de pagina's

Franz Liszt, Missa quattuor vocum ad aequales (HTT. et HBB.) concinente organo
Leipzig, Breitkopf & Härtel, 1870
Bibliotheek Koninklijk Conservatorium

Nieuwe editie van de tweede versie (1869) van de mis voor mannenstemmen en orgel van Franz Liszt, met een handgeschreven opdracht van de componist aan Peter Benoit. De aantekeningen in de partituur laten vermoeden dat Benoit dit exemplaar gebruikte toen hij deze mis op 8 juni 1885 in Antwerpse Sint-Jozefskerk, in aanwezigheid van de componist, dirigeerde.

Deze partituur werd in 1940 door de dirigent Steven Candael aan de conservatoriumbibliotheek geschonken, werd verkeerd geklasseerd en pas in 2007 teruggevonden.

Impressie

In een artikel las ik dat Franz Liszt bij een bezoek aan Antwerpen in 1882 Emile Wambach een bundel orgelpartituren schonk. Voorwaar een hele eer voor Wambach, maar wat voor partituren zouden dat dan wel geweest zijn en vooral: waar waren ze? Het was een mooie onderzoekspiste, maar de bron van dit verhaal bleek een doodlopend spoor. Een andere bron vermeldde dat ook Peter Benoit van Liszt partituren had gekregen. In het bibliotheekmagazijn was niets te vinden dat dit verhaal bevestigde of ontkende. Enkele dagen later zocht ik in de uitleendienst toevallig in de rubriek kerkmuziek en daar haalde ik tot mijn verbazing een 'slapende' partituur te voorschijn van een mis van Liszt voor mannenkoor, die het Benoit-verhaal bewees dankzij een opdracht van Liszt 'à Peter Benoit'...

Annelies Focquaert (wetenschappelijk medewerker Studiecentrum voor Vlaamse Muziek)