overzicht boeken - vorig boek - volgend boekbekijk de pagina's

Roger Avermaete en Renier Van der Velden, Les mouchoirs: ballet
Antwerpen, Lumière, 1947
Bibliotheek Koninklijk Conservatorium

Deze brochure werd in 1947 gepubliceerd door de Antwerpse vereniging De vrienden van de dans, als herinnering aan de wereldcreatie van het ballet Les mouchoirs. De première vond op 15 maart 1947 plaats in de Koninklijke Vlaamse Opera tijdens een gala-avond van de Koninklijke Maatschappij van Dierkunde.

Dit ballet was sterk Antwerps gekleurd met componist Renier Van der Velden, librettist Roger Avermaete, choreografe Lea Daan en kostuumontwerpster May Néama. Daan creëerde zelf de rol van 'le mouchoir à pois noirs', de andere zakdoeken werden gedanst door Alicia Borghten, Marc Hertsens en Irène Beunis.
Naast het argument van Avermate bevat de brochure de kleurrijke kostuumontwerpen van Néama. Dit exemplaar (nummer 11 van honderd gepubliceerde genummerde exemplaren) werd in 1974 door de Universitaire Faculteiten Sint-Ignatius (UFSIA) aan de conservatoriumbibliotheek gedoneerd.

Impressie

Renier Van der Velden is voor mij vooral één van de componisten die een vooraanstaande rol speelde in de ontwikkeling van de Vlaamse dans. Hij creëerde werken voor danspioniers als Lea Daan, Isa Voss en Jeanne Brabants, drie van de dames die aan de basis lagen van de moderne dans in Vlaanderen. Misschien waren het voor hem gewoon opdrachten zoals andere, maar ik denk graag - misschien ietwat romantisch - aan hem als één van de medestanders van deze kranige vrouwen die de Vlaamse volkstraditie wisten te verzoenen met de internationale tendensen van de moderne dans.

Met Les Mouchoirs mocht ik als ballerina aan den lijve ondervinden hoe Van der Velden er in slaagde om met een lichte, expressieve compositie de vier zakdoekjes om te toveren tot heuse personages in een lichtvoetige liefdesintrige van Roger Avermaete.

Pascale De Groote (hoofd departement dramatische kunst, muziek en dans)